Kungligt besök i Ludvika

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen besökte Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademin, IVA, Ludvika och ABB.

Ett ABB som just nu är kringgärdat av rykten, både om försäljning och hotande skyddstullar.

Det ena ryktet handlar om att en av ABB:s största ägare, Cevian Capital, vill stycka ABB och sälja ut den lönsamma kraftnätsdelen i Ludvika.

Det andra är att ABB hotas de skyddstullar som EU-kommissionen i november vill införa på specialplåt från bl a Japan. Plåt som är en viktig komponent i de produkter för kraftöverföring som ABB tillverkar i Ludvika.

Men dom här ryktena ville ingen kommentera idag. Framförallt inte kungen, i spetsen för IVA-delegationen, han ville inte kommentera nånting alls.

Men IVA:s ordförande, näringslivstungviktaren och förre Volvo-chefen Leif Johansson, var mycket nöjd med besöket i Ludvika.

– Det här är verkligen kraftcentrum på jordklotet. Är man intresserad av kraft och energi, som jag är, då kommer man till Ludvika och tittar på det, säger Leif Johansson, som också framhåller den stolthet och tradition som finns i bygden.

Ingenjörsvetenskapsakademin har funnits sedan 1919 och syftet är att främja tekniska lösningar som kan utveckla svensk industri.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.