Foto: Niklas Hagman/TT

Lars Ferm häktad, misstänks för två brott

Uppdaterad
Publicerad

Lars Ferm, tidigare Lars-Inge Svartenbrant, en av Sverige mest kända brottslingar, har häktats för grovt vapenbrott och hot mot tjänsteman. Tingsrätten gick dock inte på åklagarens linje att även häkta Ferm för mordförsök.

Klockan 13.00 under fredagen inleddes häktningsförhandlingen i Örebro tingsrätt. Innan tingsrättens lagman Björn Lindén beslutade om stängda dörrar berättade advokaten Anders Ericson att Lars Ferm bestred misstankarna och häktningen när det gällde försök till mord och grovt vapenbrott.

Angående misstankarna om hot mot tjänsteman ville Ferm varken bekräfta eller förneka, och accepterade att misstankarna kvarstod.

Svartenbrandt

Greps efter stor polisinsats

Det var under tisdagsförmiddagen den 19 maj som polisen inledde en större polisinsats efter att ett larm kommit in om ett större bråk i en bostad i ett samhälle  Ljusnarsberg. Tidigt inkom uppgifter om att det fanns vapen i huset.

I samband med insatsen greps en 70-årig man. Den misstänkte visade sig senare vara Lars Ferm, tidigare Lars-Inge Svartenbrandt. Han anhölls kort därefter misstänkt för grovt vapenbrott och försök till mord.

Under fredagen häktades han alltså i Örebro tingsrätt misstänkt för grovt vapenbrott och hot mot tjänsteman.

Tingsrätten valde däremot inte att häkta Lars Ferm på misstanke om försök till mord.

Lars Ferm är född i Avesta och en av Sveriges mest kända brottslingar. Han har bland annat gjort sig skyldig till flera bankrån och en massrymning från Kumlaanstalten som ägde rum 1972.

Han har tillbringat mer än 40 år av sitt liv i fängelse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Svartenbrandt

Mer i ämnet