Säters sjukhus. Foto: TT

Säterpatient häktad för barnvåldtäkt

Uppdaterad
Publicerad

En man som får sluten psykiatrisk vård på Säters sjukhus misstänks för våldtäkt mot barn. Mannen är sedan tidigare dömd för flera våldsbrott.

En patient på Säters sjukhus, dömd till sluten psykiatrisk vård, har häktats misstänkt för våldtäkt mot barn. Våldtäkten ska ha skett i slutet av januari men fram till nu har det varit svårt att identifiera gärningsmannen enligt Lotta Ryberg som är chef för familjevåldsroteln på polisen i Dalarna.

De närmare omständigheterna kring våldtäkten vill polisen inte berätta men mannen har haft rätt till permissioner sedan 15 februari i år för att kunna träna i Skönvikshallen.

Vårdats i över 20 år

Den 50-årige mannen har tidigare dömts för vapen-, vålds- och narkotikabrott, både i Norge och Sverige. Han dömdes till rättspsykiatrisk vård för första gången 1991. 1999 dömdes han till sluten vård och 2002 fick han den dom om vård med särskild utskrivningsprövning som fortfarande är i kraft.

Även under vårdtiden har han dömts för brott. Bland annat dömdes han 2009 för hot mot tjänsteman efter att ha attackerat två poliser med kniv. 50-åringen blev då skjuten när en av poliserna drog vapen för att freda sig. Mannen har också dömts för att ha misshandlat en kvinnlig vårdare.

2012 dömdes mannen också för våld mot tjänsteman efter att ha misshandlat en sjuksköterska på kliniken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.