Foto: TT/Nyhetsbyrån

Snart dags att mata fåglarna

Publicerad

När dagarna blir mörkare och kallare kan det vara läge att börja lägga ut frön och talgbollar till våra övervintrande fåglar.

Fet föda och rena matbord är receptet för en lyckad bjudning.

– Det är en jättebra chans att få se fåglar på nära håll, att mata sitt naturintresse samtidigt som man matar fåglar. För en del fåglar kan det nog vara ett välkommet tillskott, även om det inte finns något stort forskningsunderlag på att det spelar någon jättestor roll, säger Didrik Vanhoenacker, jourhavande biolog vid Naturhistoriska riksmuseet.

Under höst och vinter, när tiden med ljus blir mindre, får fåglarna allt kortare tid på sig att hitta föda. Samtidigt gör kylan att fåglarna behöver näring för att hålla sig varma och då kan lite extra mat vara ett bra stöd.

Håll rent

– Speciellt om man kan lägga ut fettrik mat som solrosfrön och talg. Det gör att de på kort tid kan få i sig mycket energi, säger Didrik Vanhoenacker.

En viktig detalj är att försöka hålla fågelmatarna och borden hygieniska, annars kan sjukdomar spridas mellan fåglarna.

– Man bör ha lösningar där de inte sitter i maten och kanske lägger granris under så de inte sitter och pickar i varandras bajs. Man kan diska automaterna regelbundet också, det kanske man inte bör göra i köket, men man kan diska ur med varmvatten och diskmedel ibland.

Olika beteenden

Ser man fåglar som verkar sjuka, till exempel grönfinkar som sitter apatiska, kan det vara bra att göra ett uppehåll i matningen ett tag för att stoppa smittspridning. Att vara observant är bra, men man ska inte ”noja i onödan” kring sjukdomsrisken, säger Didrik Vanhoenacker.

– För det mesta går det bara bra, man får se olika arter och spännande beteenden. Blåmesen till exempel, fast den är så liten är den väldigt tuff och kan köra bort andra fåglar.

Talgoxen vanligast

Varje år sedan 2006 genomförs en nationell fågelräkning vid olika fågelmatningar i landet, kallad ”Vinterfåglar inpå knuten”. Numer är det ungefär 20 000 fågelintresserade som rapporterar till Sveriges ornitologiska förening.

2015 genomfördes räkningen 23-26 januari och så här många individer av varje art räknades.

1: Talgoxe 163 035

2: Pilfink 125 731

3: Blåmes 108 452

4: Gulsparv 78 564

5: Domherre 57 642

Källa: Sveriges ornitologiska förening.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.