Spelmän välkomnar flyktingar

Uppdaterad
Publicerad

Under lördagen fylls Kristine kyrka i Falun av musik. 150 dalaspelmän hälsar då flyktingarna välkomna och hör samtidigt en markering mot de grupper som vill utnyttja spelmansrörelsen för att uppmuntra främlingsfientlighet.

150 spelmän och flera andra medverkande räknar arrangörerna med, som gör stödkonserten till förmån för Rädda Barnens flyktingarbete.

– Vi spelmän, liksom de flesta andra människor dess dagar, känner att vi vill hjälpa till på något sätt i den här flyktingsituationen, säger Pontus Selderman som är ordförande i Dalarnas spelmansförbund.

Vill inte kopplas till främlingsfientlighet

Förutom att samla in pengar till flyktingarbetet finns också en annan tanke med stödkonserten. Spelmän i Dalarna är bland det ”svenskaste” vi har, något som ibland utnyttjas av grupper på yttersta högerkanten.

– Det har funnits en tendens bland en del grupper att se på folkkulturen och spelmansrörelsen genom bruntonade glasögon, säger Per Gudmundson, verksamhetsledare vid Folkmusikens Hus i Rättvik som är en av arrangörerna.

– Det vill vi motverka och det här är vårt sätt att säga välkommen till flyktingarna.

Sångerskan Suzana Barmani, kurd från Syrien som nu bor i Borlänge, har skrivit en vaggvisa till alla drabbade barn som hon ska framföra tillsammans med Sofia Sandén. Suzana sjunger på kurdiska och Sofia på leksandsmål!

– Det visar att musiken är gränslös, vaggvisor betyder samma sak överallt även om orden är annorlunda, säger de.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.