SSAB: ”Vi känner inget produktansvar”

Uppdaterad
Publicerad

All den räls som visat sig ha sprickor i sig är tillverkad i Borlänge. Men stålföretaget tar inget ansvar för rälsen.

Anna Östlund, informationsansvarig på SSAB i Borlänge, hänvisar till att det gått lång tid mellan produktion och dagens sprickor i rälsen.

– Det är över 30 år sedan den här rälsen tillverkades så vi känner inget produktansvar för den.

Östlund säger det var Statens järnvägar som hade ansvar för rälsen när den köptes och i dag är det Trafikverket som ska stå för underhållet.

Den aktuella rälsen tillverkades i Borlänge mellan 1976 och 1982. Det som från början var mindre tillverkningsfel har, när rälsen är blivit äldre, gjort att den riskerar att få stora sprickor – en del upp till tio meter långa. 120 mil av rälsen finns idag i järnvägsnätet, bland annat på sträckor i Dalarna.

– Rälsen finns fortfarande och den har använts i över 30 år under ett ökat tryck av trafik och även av tyngre tåg. Om en vara håller mer än 30 år så är väl det gott nog, säger Anna Östlund, informationsansvarig på SSAB Borlänge.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.