• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Nordmaling i Nordmalings kommun, Västerbottens län. Det brinner i en villa i centrala Nordmaling med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: SVT/Ann-Louise Julin

Staten överger glesbygden

Uppdaterad
Publicerad

De statliga jobben har blivit fler i landets större städer, samtidigt som de minskat kraftigt i glesbygdskommunerna.

Staten överger glesbygden allt mer, det visar en undersökning som SVT gjort. I Dalarna har nästan 700 statliga jobb försvunnit de senaste tolv åren. Statliga myndigheter som Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen och polisen har i princip lämnat de mindre orterna.

Gagnef och Smedjebacken förlorare

Gagnef är den kommun i Dalarna, som tillsammans med Smedjebacken, har drabbats procentuellt sett hårdast av den statliga flykten. Båda kommunerna har de senaste tolv åren tappat två tredjedelar av sina statliga jobb. Och ett försök i Gagnef 2007 att i alla fall rädda kvar en del av servicen genom ett centrum för goda råd, lyckades inte heller.

#ETTSVERIGE – MYNDIGHETSFLYTT

– De statliga myndigheterna är så centralstyrda och vårt försök att tänka utanför boxen och hitta en gagnefsvariant på medborgarservice fungerade inte, säger Anette Kotilainen som var chef för Centrum för goda råd.

Civilministern reagerar

Försäkringskassan och Polisen som fanns med i Centrum för goda råd har avvecklat sedan flera år, bara Arbetsförmedlingen är kvar ett par dagar i veckan. Men Arbetsförmedlingen ska minska antalet kontor i landet och diskuterar därför med Gagnefs kommun om att säga upp lokalerna i Djurås. Centraliseringen fortsätter, men nu har civilminister Ardalan Shekarabi (S) reagerat över att det inte finns något helhetsperspektiv på var de statliga jobben finns i landet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#ETTSVERIGE – MYNDIGHETSFLYTT

Mer i ämnet