Störst risk för böter i Falun

Uppdaterad
Publicerad

Falun är den kommun i länet där flest bilister får parkeringsböter.

Det visar en jämförelse som SVT Dalarna har gjort.

4 517 framrutor har fått parkeringsböter på kommunens mark i Falu kommun det senaste året. Det vissar siffror från Transportstyrelsen. Det är mer än 2000 fler än Borlänge som ligger på andra plats.

– Ja, jag blir inte förvånad, säger Mats Häll. 

– Det är ju tråkigt när de tittar på millimeter och mäter, säger Kristina Österlund.

Mats Häll och Kristina Österlund är två av de 4 517 personer som fått p-böter det senaste året i Falun. En siffra som gör att Falun hamnar överlägset i topp i länet i SVT Dalarnas jämförelse. 

Det är Falu P som bland annat förvaltar kommunens parkeringsplatser. VD:n på Falu P vill inte kommentera skillnaden mellan kommunerna, utan enbart hur de jobbar.

– Vi har ju ett mål att 80 % av alla bilar som parkerar i Falu kommun ska vara rätt parkerade, säger Patricia Wallin Granhagen, VD på Falu P.

Fem kommuner finns inte med i Transportstyrelsens register över p-böter och det är Älvdalen, Malung-Sälen, Vansbro, Gagnef och Orsa.  Ingen på dessa orter har alltså fått p-böter på kommunal mark under tidsperioden 2014-08 till och med 2015-07.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.