Foto: Arkiv

Tre miljöorganisationer överklagar vargjakten

Uppdaterad
Publicerad

Nu överklagar Naturskyddsföreningen, Världsnaturfonden WWF och Svenska Rovdjursföreningen licensjakten på varg i fem län.

Licensjakten på varg är planerad att starta den 2 januari och fem länsstyrelser, Dalarna, Gävleborg, Värmland, Västmanland och Örebro, har tagit beslut om jakt i sju revir med 46 vargar.

Under tisdagen lämnade Naturskyddsföreningen, Världsnaturfonden WWF och Svenska Rovdjursföreningen in en överklagan och begärda samtidigt inhibition.

Dalarna – varg

– Jakten omfattar en så stor andel av populationen att detta i sig innebär ett brott mot undantagsreglerna i jaktförordningen 23c § och art- och habitatdirektivet artikel 16.1. Jakten innebär ett så stort ingrepp att det inte är förenligt med kravet om gynnsam bevarandestatus, och överskrider den ”begränsade mängd” som kan komma ifråga enligt direktivets 16.1 e), som samtliga länsstyrelser hänvisat till som grund för sina beslut, skriver föreningarna i ett pressmeddelande.

Beslutet om licensjakt har tidigare överklagats av flera olika organisationer. Det är Naturvårdsverket som beslutar om jakten, och de sa tidigare att de ska komma med ett avgörande innan jul.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – varg

Mer i ämnet