Två födslar på en vecka

Uppdaterad
Publicerad

Att få se en sköldpadda födas är ovanligt. Eleverna på ett gymnasium i Rättvik har den här veckan fått se två komma till världen.

I måndags kläcktes den första ungen på Stiernhööksgymnasiet i Rättvik och under onsdagen kom den andra. De är grekiska landsköldpaddor som kan bli upp mot 100 år gamla.

– När vi börjar känna att det är dags kollar man till och då ser man att det spänner i äggen när det börjar närma sig. Då går man och tittar jätte ofta för att se hur lång tid det tagit och hur mycket den kommit fram och hur den kämpar, berättar djurvårdaren Emma Heed.

De två nya sköldpaddorna blir nu en del av sköldpaddsbeståndet på skolan som i dag består av ett 20-tal individer. Att få sköldpaddeungar är ovanligt då de är mer krävande än andra arter vad gäller till exempel mat och temperatur.

– När det kommer ungar är en otroligt speciellt upplevelse för det är ju inte något man får uppleva särskilt ofta. Och just när det kommer sköldpaddebebisar, som jag personligen inte sett förut, det var en jättespännande upplevelse, säger Samuel Hofvander som är elev på skolan.

Just nu väger ungarna 13 respektive 15 gram men de kommer fortsätta växa hela livet.

– Vi hoppas att de växer till sig och mår bra här hos oss i utbildningssyfte, säger Emma Heed, djurvårdare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.