Värmen kan göra dig sjuk

Uppdaterad
Publicerad

Sjukvården varnar nu för att värmeböljan kan leda till hälsoproblem.

Det är speciellt vissa grupper av människor, så som äldre, små barn och personer med kroniska sjukdomar eller funktionsnedsättningar, som utsätts för allvarliga hälsorisker under en värmebölja. Inom sociala sektorn i Borlänge kommun är man beredd på värmen och har tagit fram särskilda rutiner. 

– Vi införskaffar fläktar för att skapa en bättre inomhusmiljö och vätskeersättning för att kunna ge våra patienter vid behov. I rutinen ingår dessutom information om speciella riskgrupper och riskläkemedel, säger Maria Granholm, medicinskt ansvarig sjuksköterska i Borlänge kommun.

Landstinget Dalarnas råd

  • Var uppmärksam på inomhustemperaturen. Risken för hälsoproblem ökar påtagligt om temperaturen når upp till 26 grader eller mer under tre dagar i följd.
  • Öka vätskeintaget – vänta inte på törstkänsla. Undvik dock stora mängder söta drycker och alkohol. Servera gärna vätskerik mat, till exempel grönsaker och frukt. Personer med funktionsnedsättning kan behöva hjälp med att dricka.
  • Försök ordna en sval miljö. Utnyttja gardiner, persienner och markiser. Försök att vistas på bostadens svalaste plats. Vädra nattetid när det är svalt.
  • Ordna svalkande åtgärder. En kall dusch är mest effektiv. En blöt handduk runt nacken är ett alternativ. Löst sittande kläder i naturmaterial är svalare än åtsittande syntetkläder.
  • Minska den fysiska aktiviteten. Framförallt under dygnets varmaste timmar.
  • Var extra uppmärksam vid tecken på värmepåverkan. Varningssignaler kan vara förhöjd kroppstemperatur, puls, och andningsfrekvens, samt nytillkommen yrsel och onormal trötthet. Muntorrhet och minskad urinmängd kan vara tecken vätskebrist. Vissa läkemedel, som till exempel vätskedrivande kan behöva justeras vid värmebölja. Kontakta sjukvården för råd vid nytillkomna eller förvärrade besvär enligt ovan. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.