Vuxna ska lugna valborgsfirandet

Publicerad

Nu uppmuntras fler vuxna vara ute på stan under valborgsfirandet för att sprida lugn bland ungdomar.

Vuxna som syns ute på stan under valborgsfirandet kan sprida lugn under kvällar som valborg då många unga samlas på stan. Nu uppmanas fler vuxna att ta sig ut under firandet.

– Efter erfarenhet vet vi att vi vuxna behövs och gör skillnad. Syftet är att våra ungdomar ska få så bra kvällar som möjligt, säger Christina Brus på Dialogen som är en del av socialförvaltningen i Falun.

”Många gör sin alkoholdebut”

Dialogen ingår i det så kallade ”Vändkorset” som är ett samarbete mellan bland andra polisen, socialtjänsten, IOGT-NTO, Svenska kyrkan och Nattvandrarna. Vändkorset uppmanar nu vuxna att finnas ute bland ungdomar under valborgskvällen.

– Vi vet att många ungdomar gör sin alkoholdebut under dessa kvällar och att de riskerar att utsättas, och själva utsätta sig, för situationer de aldrig skulle hamna i om de var nyktra. Där kan vuxna bidra till att skapa en trygghet om någon behöver hjälp eller bara vill prata. Målet är att förebygga, säger Christina Brus.

Flera stökiga kvällar

Det är inte bara under valborg som man uppmanar föräldrar att vara ute, skolavslutningsdagen och sensommarfestivalen Granny Goes street är andra exempel på kvällar då det ofta blir stökigt och många ungdomar samlas ute.

– Vi vill uppmana så många vuxna som möjligt att komma och vara med ute där ungdomarna är under de här kvällarna. Vill man inte gå på egen hand är man hjärtlig välkommen att följa med andra från Nattvandrarna, säger Christina Brus.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.