Foto: Privat

Besked om Fikru Maru skjuts upp – för fjärde gången

Uppdaterad
Publicerad

För fjärde gången skjuter domstolen i Addis Abeba upp beslutet om den fängslade Hudiksvallsläkaren Fikru Marus åtal ska läggas ned eller inte. Nytt utlovat besked är den 19 juni.

– Det känns väldigt jobbigt. Det är hänsynslöst och grymt mot den tilltalade, säger Hans Bagner, Fikru Marus svenske advokat.

Hjärtläkaren Fikru Maru, anställd vid Hudiksvalls sjukhus, har nu suttit fängslad i Etiopien i två år. Han ingår i en större utredning om korruption mot landets tidigare tullminister. Fikru Maru anklagas för att ha betalat mutor vid införsel av medicinsk utrustning till en hjärtklinik som han har öppnat där.

Fikru Maru

Enligt familj och kollegor är han helt oskyldig, men ska ha blivit en bricka i en inrikespolitisk maktkamp.

Nu har domstolen i huvudstaden Addis Abeba för fjärde gången skjutit upp det utlovade beskedet om huruvida åtalet mot Fikru Maru ska läggas ned eller inte. Den här gången hade rätten sagt att man skulle ge ett kollektivt besked till alla av de 66 åtalade som lämnat in en begäran om att få sitt åtal nedlagt.

– Tyvärr har vi fått besked i dag om att det skjuts upp till den 19 juni. Det är minst sagt upprörande, säger Hans Bagner.

Hans Bagner är säker på att behandlingen av Fikru Maru strider mot FN:s konventioner om mänskliga rättigheter.

– Det har gått för långt. Nu måste Sverige agera, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fikru Maru

Mer i ämnet