Bilden visar björnhona och ungar som finns att se på Skansen och har inget med artikeln att göra. Foto: TT

Björnhona med ungar ska skjutas

Publicerad

En björnhona med två ungar som uppehållit sig i byn Voxsätter i Bollnäs kommun får skyddsjagas.

Det har länsstyrelsen beslutat. Problemen med björnarna började i höstas när de skadade en hund. Under våren har problemen eskalerat då björnarna dagligen har uppehållit sig vid boningshus, förstört bikupor och ätit ur komposter och trädgårdsland. Trots skrämselåtgärder med ljud håller sig björnarna kvar.

Polisen anser att det är för farligt att vidta ytterligare skrämselåtgärder i form av hundar, knallskott eller gummikulor eftersom risken finns att de flyr ut på riksväg 83 som ligger i närheten och därmed orsakar en trafikolycka.

Ohållbar situation

Länsstyrelsen skriver att björnarna har varit synliga från riksvägen och att många bilister har stannat för att titta på dem.

Myndigheten gör bedömningen att björnarna är en fara för allmänheten eftersom de tycks ha vant sig vid människor och att situationen därför är ohållbar och den mest effektiva lösningen är skyddsjakt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.