Det är liv som skall räddas

Uppdaterad
Publicerad

Både räddningstjänst och ambulans larmas när det handlar om plötsligt hjärtstopp.

Det viktigaste är att rädda liv, därför larmas sedan en tid tillbaka både räddningstjänsten och ambulansen samtidigt vid larm om hjärtstopp. Och fler liv kan då räddas.

– Ju fortare man börjar hjärt- och lungräddning, desto större överlevandschans har man. Så det är klart mycket vinster, det säger Joyhan Hansson, på Region gävleborg som utbildar i hjärt- och lungräddning bland annat.

Om en person slutat andas och fått hjärtstopp, så kan en hjärt- och lungräddning de första minutrarna vara skillnad på liv och död. Men ambulansen kan vara långt borta och därför har man nu börjat samarbeta i hela Gävleborgs län där både räddningstjänst och ambulans larmas ut samtidigt vid larm om hjärtstopp, andningsstopp och medvetslöshet.

– Det betyder att vi tillsammans med räddningstjänst åker med närmsta resurser, det betyder att den som är närmst kommer fram först och påbörjar först, säger Johan Hansson på region Gävleborg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.