Frisk med hjälp av musik

Uppdaterad
Publicerad

För några år sedan var Gävlemusikern Mikael Strömberg nära att dö. Men han överlevde och fick en sällsam musikalisk upplevelse med sig från sjukhussängen.

Den tjugonde maj 2012 blev en dramatisk dag i gävlemusikern Mikael Strömbergs liv. Plötsligt slets insidan av stora kroppspulsådern sönder och under dramatiska former hamnade han på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Men i det kritiska tillstånd han befann sig kunde han höra ett slags inre musik, som han senare spelade in.

För det mesta i Mikael Strömbergs liv handlar om musik. Han undervisar om musik på högskolan Dalarna, Han producerar – både egen musik – och texter om musik och just nu är han även aktuell med en radioserie i Sveriges Radio (P2) som handlar om musik och politik.

Men den musikupplevelse han hade på Akademiska sjukhuset, när ingen visste om han skulle överleva, var väldigt speciell.

– När jag låg på akademiska kom musiken till mig och jag hörde väldigt tydligt mormors piano, säger Mikael Strömberg.

Låtarna fick namn efter mediciner

Musiken han hörde inom sig manifesterades senare på en skiva som kom ut under 2015. Och spåren på skivan fick namn efter de mediciner han åt.

Idag mår Mikael Strömberg bättre och han tror att musicerandet påverkat tillfrisknandet positivt. För även om det fortfarande finns mycket kvar att forska om i ämnet musik och hälsa har han själv erfarit hur stark musikens positva effekt kan vara.

– Jag är inte rädd för döden längre, jag går inte och är rädd att det ska hända för mig. Nu vet jag att jag vill ägna mig ännu mera åt musik. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.