Kvävdes till döds – utredningen läggs ner

Uppdaterad
Publicerad

Förundersökningen om arbetsplatsolyckan på SMT Sandvik i Sandviken 2011 läggs ner. Utredningen om olyckan där två män dog har pågått i flera år och nu har man bytt till en åklagare som efter fyra dagars arbete valt att lägga ner utredningen helt.

– Det finns inte förutsättningar för att förvänta sig en fällande dom om man tar det till domstol, säger miljöåklagaren Kennert Andersson.

Enligt Kennert Andersson har utredningen brustit på flera punkter.

Arbetsplatsolyckan på SMT i Sandviken

– Det finns inte något orsakssamband mellan en eventuellt straffbar oaktsamhet och det som sedan hände, säger han.

Det var i juni månad 2011 som två anställda på Sandvik i Sandviken kvävdes till döds efter att argongas läckt ut i en källare. Argon är en gas som tränger undan allt syre och döden blev omedelbar för de två anställda.

Utredningen om hur argongasen kunde läcka ut och om någon varit ansvarig har fått kritik för att den tagit så lång tid, men nu läggs alltså förundersökningen ner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Arbetsplatsolyckan på SMT i Sandviken

Mer i ämnet