Facebooksuccén drömmer om nytt jobb

Uppdaterad
Publicerad

Chikhmous Sulaiman har över 50 000 som följer honom på facebook, men trots sin framgång där och sina många goda idéer har han det tufft att komma in på arbetsmarknaden i sitt nya hemland Sverige.

Han är en person med många intressanta idéer och han har känsla för trender och allmänna behov. De påståendena är ingen överdrift när det gäller Chikhmous Sulaiman i Gävle.

Hans tre facebook-sidor om svenska samhället och svenska språket har tillsammans cirka 40 000 som gillat dem. Dessutom har hans två facebook-grupper på liknande tema över 15 000 medlemmar. På facebook hjälper han folk att få svar på sina frågor om sitt nya hemland.

– Alla dagar efter praktiken å SFI jag sitter på internet, jag svarar åtta timmar alla dagar och på helgerna sitter jag uppemot 12 timmar,  säger Chikhmous Sulaiman

Trots succén med facebook är det inget han tjänar pengar på, men det ger honom något att göra förklarar han.

Drömmer om nytt jobb

Chikhmous Sulaiman har flytt från inbördeskrigets Syrien och drömmer om ett jobb så att han kan försörja sig och sin familj.

– Jag söker jobb hela tiden men jag får inget jobb, vad ska jag göra?

I Syrien jag jobbade med att designa och sy kläder, men här måste jag nu börja från noll.

Han läser svenska på SFI, å beskriver en frustration över att han inte har nåt jobb efter 2,5 år i Sverige. Nu försöker han bli egen företagare, och förverkliga  affärsidéer som han har. Men han tycker inte att han hittils fått tillräcklig hjälp att förverkliga dom. 

– Varför ska jag gå hemma år efter år och tvingas söka pengar från socialen. Om jag får hjälp att starta ett företag så kan jag skaffa mig jobb så jag inte behöver gå till socialen, förklarar han.

Hårt tryck på arbetsförmedling

På Arbetsförmedlingens enhet i Gävle som hjälper nyanlända, är det hårt tyck just nu på grund av många beviljade uppehållstillstånd, förklarar ansvarige chefen Jeanette Magnusson, men hon medger också att det finns mycket att utveckla för att ge bättre hjälp generellt så att kompetenser och idéer bättre tas tillvara.

– Vi behöver fler verktyg, och samarbeta bättre med andra aktörer, och vi behöver också offensivt arbeta mot arbetsgivare så de ser kompetensen hos de nya svenskarna.

Menar du att man måste få upp ögonen att det här är kompetenta människor?

– Ja och så att de också får rätt kompetens för deras företag.

För Chikhmous Sulaimen fortsätter nu kampen om att få en chans att jobba å försörja sig, samtidigt som han fortsätter hjälpa tiotusentals andra att förstå hur Sverige fungerar, via sina Facebooksidor

– Alla dagar söker jag jobb, men tyvärr.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.