Bilderna har inget med artikeln att göra. Foto: TT

Idrottshallar kan bli flyktingboende

Uppdaterad
Publicerad

Gävle kommun förbereder sig för att ta emot flyktingar och inventerar nu möjliga platser där flyktingarna kan bo.

Den senaste veckan har 45 ensamkommande barn och ungdomar anlänt till Gävle och 7000 människor har sökt asyl i Sverige.

Just nu är över 100 000 asylsökande inskrivna i Migrationsverkets system, det är historiskt höga siffror. Läget är ansträngt och situationen innebär att Migrationsverket behöver hjälp från landets kommuner med att inventera möjliga boendeplatser.

– Migrationsverket vet inte själva hur många som kommer och vi skulle behöva lite förvarning med hur många som de vill att vi ska ta emot. För oss blir det ett problem att stå i ovisshet, säger Wolther Planck, kommunens samordnare och kontaktperson.

Planck berättar att de skulle behöva ett par veckor för att komma i gång och ordna allt innan de kan ta emot några flyktingar.

Ordinarie verksamhet på is

Gävle kommun har gjort en inventering av både egna verksamhetslokaler och även privata boenden samt hotell och vandrarhem som kan vara lämpliga för tillfälligt boende.

– I det akuta läge som råder nu kommer det förmodligen att vara några av kommunens idrottshallar som får användas, säger han.

Det innebär att den verksamhet som normalt bedrivs i dessa, skulle få stå tillbaka ett tag.

– Då får väl ungarna skutta runt i friska luften. Värre blir det för föreningarna som har aktiviteter kvällstid, säger Planck.

– Om man tittar på hur flyktingströmmen ser ut, tror jag att alla har full förståelse över att idrottsverksamheten ställs in ett par veckor, fortsätter han.

Krav på lokalerna

Uppskattningsvis handlar det mellan 80 till 200 platser i idrottshallarna. Wolther Planck säger att Migrationsverket har krav på lokalerna som ska användas för detta ändamål. Lokalerna måste vara brandsäkra och det måste finnas tillgång till duschar.

– Det är det som styr och vi måste utnyttja de möjligheter som finns. Det är ju samma situation i alla kommuner och det är ju huggsexa om de lokaler som finns. De som jobbar med frågan sliter ordentligt.

– Migrationsverket måste tala om de behöver hjälp från Gävle och med hur många vi kan tänkas ta emot, det vi kan göra i nuläget är att vara förberedda, säger Planck.

Det är många som hör av sig till Gävle kommun och vill hjälpa och stötta flyktingar. För den som vill veta mer om hur du kan hjälpa till som enskild medborgare finns det samlad information på kommunens sajt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.