Beslut idag: Fler flyktingar till Gävleborg

Uppdaterad
Publicerad

Kommunalråden i länet och landshövdingen har i dag, i ett möte tillsammans med Region Gävleborg, beslutat att man ska ta emot fler flyktingar.

Under tisdagen har man diskuterat den nuvarande flyktingssituationen och nu har man bestämt att man ska ta emot fler asylsökande, trots att man jämförelsevis redan tar ett stort ansvar. Idag tar man emot flest nyanlända flyktingar per invånare. Men länets toppolitiker och landshövdingen ser mest möjligheter med ett ökat flyktingmottagande.

– Vi har på en hög nivå bestämt att vi ska ta ett ökat ansvar, trots att vi idag är bäst i sverige på att ta emot människor på flykt, säger Per Bill, landshövding i Gävleborgs län.

– Det finns en bred uppslutning bland politikerna. Vi vet att vi med små medel kan se till att människor på flykt kan få en fristad.

Under det första halvåret 2015 tog kommunerna i länet emot 1400 flyktingar.

Hur många fler nyanlända flyktingar man nu kommer välkomna till länet är inte klart.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.