Foto: Anders Wiklund/TT

Jordgubbspolisen slår till igen

Uppdaterad
Publicerad

Försäljningen av utländska jordgubbar ompaketerade till svenska kan vara organiserad. Jordbruksverket sätter nu hårt mot hårt och har vässat kontrollerna av de falskflaggade gubbarna.

Det går att ta bra betalt för svenska jordgubbar, inte minst fram till midsommar. Den som köper billiga bär från kontinenten och säljer dem som svenska kan tjäna sig en hacka.

Men med hjälp av referensprover på vattnet i svenska marker har Jordbruksverket sedan några år tillbaka kunnat skicka misstänkt osvenska jordgubbar på ursprungsanalys till Tyskland.

Bättre kontroller

Under de runt fem år som kontrollerna pågått har man arbetat fram förfinade metoder och hoppas nu kunna hitta fler fuskare. I år görs runt 200 kontroller runt om i landet, och till sin hjälp har myndigheten både odlare och privatpersoner.

– Det finns inget annat område där allmänheten har visat så stort intresse. Folk mejlar, ringer, tipsar och har synpunkter, säger Tony Nilsson, enhetschef på Jordbruksverkets växtkontrollenhet. Det är allt i från ”jag köpte jordgubbar här på torget och de var inte goda, de kan inte vara svenska”, till att man faktiskt har mer konkreta saker, fortsätter han.

Indikationer tyder på att fusket delvis kan vara organiserat.

– Vi tror att de här omärkta bären placeras på flera försäljningsplatser samtidigt, och då finns det någon form av organisation i botten för att kunna hantera logistiken, säger Tony Nilsson.

Som konsument kan det löna sig att vara uppmärksam om man inte vill riskera en osvensk midsommar.

– De stora lådorna som rymmer ett antal literförpackningar ska vara märkta med ursprungsland, odlarnamn och klass. Man kan söka efter det här yttre emballaget runt försäljningsstället, säger Waldemar Ibron, inspektör på Jordbruksverket.

Lika som bär

Tiden från skörd till inmundigande ska ha stor betydelse för smaken, och bär som färdats kanske hela vägen från Kroatien kan därför ha förlorat i sötma.

Men i TT:s helt ovetenskapliga blindtest på svenska och nederländska bär var det dock bara tre av nio personer som kunde gissa rätt. En av dem var Ronny Larson i Malmö, som dessutom tyckte att de utländska bären smakade bäst.

– Det var lite mer kräm i dem, de andra var lite vattniga, säger han till TT.

Jordgubbar

I Sverige odlas jordgubbar på 2 700 hektar av drygt 600 företag.

Totalt skördas cirka 15 000 000 kilo jordgubbar per år, vilket motsvarar cirka 3 till 4 liter svenska jordgubbar per person.

Åtta av tio svenskar tycker att svenska jordgubbar är godast.

Några av de vanligaste sorterna är Honeoye, Zephyr på den tidigare säsongen. Korona och Polka kommer medeltidigt och följs sedan av Dania, Bounty och Pegasus. Plus ytterligare cirka 20 sorter.

Källa: Bärfrämjandet

Jordgubbskoll – så funkar det

Det var Gro Bär som tog initiativet till att ta referensprover på vattnet runt om i Sverige. Proverna skickades ner till ett företag i Tyskland som specialiserat sig på isotoper, sammansättningen i bland annat vatten och grundämnen. Genom att sedan kontrollera vattnet i jordgubbarna kan företaget, i bästa fall, avgöra var bären har odlats någonstans.

Förra året var två av de prover som jordbruksverket skickade ner till Tyskland konstaterat inte odlade i Sverige. Ytterligare en handfull bedömdes som troligen inte odlade i Sverige.

Källa: Jordbruksverket/Bärfrämjandet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.