Det går att ta bra betalt för svenska jordgubbar, inte minst fram till midsommar. Den som köper billiga bär från kontinenten och säljer dem som svenska kan tjäna sig en hacka.
Men med hjälp av referensprover på vattnet i svenska marker har Jordbruksverket sedan några år tillbaka kunnat skicka misstänkt osvenska jordgubbar på ursprungsanalys till Tyskland.
Bättre kontroller
Under de runt fem år som kontrollerna pågått har man arbetat fram förfinade metoder och hoppas nu kunna hitta fler fuskare. I år görs runt 200 kontroller runt om i landet, och till sin hjälp har myndigheten både odlare och privatpersoner.
– Det finns inget annat område där allmänheten har visat så stort intresse. Folk mejlar, ringer, tipsar och har synpunkter, säger Tony Nilsson, enhetschef på Jordbruksverkets växtkontrollenhet. Det är allt i från ”jag köpte jordgubbar här på torget och de var inte goda, de kan inte vara svenska”, till att man faktiskt har mer konkreta saker, fortsätter han.
Indikationer tyder på att fusket delvis kan vara organiserat.
– Vi tror att de här omärkta bären placeras på flera försäljningsplatser samtidigt, och då finns det någon form av organisation i botten för att kunna hantera logistiken, säger Tony Nilsson.
Som konsument kan det löna sig att vara uppmärksam om man inte vill riskera en osvensk midsommar.
– De stora lådorna som rymmer ett antal literförpackningar ska vara märkta med ursprungsland, odlarnamn och klass. Man kan söka efter det här yttre emballaget runt försäljningsstället, säger Waldemar Ibron, inspektör på Jordbruksverket.
Lika som bär
Tiden från skörd till inmundigande ska ha stor betydelse för smaken, och bär som färdats kanske hela vägen från Kroatien kan därför ha förlorat i sötma.
Men i TT:s helt ovetenskapliga blindtest på svenska och nederländska bär var det dock bara tre av nio personer som kunde gissa rätt. En av dem var Ronny Larson i Malmö, som dessutom tyckte att de utländska bären smakade bäst.
– Det var lite mer kräm i dem, de andra var lite vattniga, säger han till TT.