Foto: Håkan Carlstrand/Havs- och Vattenmyndigheten

Verktygen som ska stoppa sälskadorna

Uppdaterad
Publicerad

Fällor, torskburar och förstärkta nät och ryssjor ska motverka sälarnas härjningar. I en första omgång betalar Havs- och vattenmyndigheten ut 3,7 miljoner kronor.

Det är fem län som får ta del av stödet från Havs- och vattenmyndigheten, HaV. Störst bidrag får Norrbotten med 2,1 miljoner kronor, följt av Gävleborg som får 600.000 kr, Blekinge med 500.000 kr, Västra Götaland med 300.000 kr och Skåne med 200.000 kr, skriver HaV i ett pressmeddelande.

– Det går att förebygga skador, exempelvis genom att använda sig av så kallade push up fällor i de norra länen. I de södra länen pågår försök med torskburar och den senaste tiden har vi sett lovande resultat med dessa, säger Susanne Viker som är utredare vid HaV i pressmeddelandet.

Förra året betalade myndigheten ut 4,7 miljoner kr för sälskadeförebyggande åtgärder och det går fortfarande att kontakta respektive länsstyrelse och söka pengar för i år.

– Vi försöker vara flexibla och kommer fortlöpande att betala ut pengar om vi får in bra idéer, säger Susanne Viker.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.