Ny dom: Drönare kräver tillstånd

Publicerad

Kammarrätten i Jönköping slår fast att drönare utrustade med kamera kräver tillstånd enligt kameraövervakningslagen.

– Det innebär att om du flyger över platser där allmänheten har tillträde krävs tillstånd, säger Martin Coborn, jurist på Länsstyrelsen i Gävleborg

Ärendet som nu avgjorts gäller ett fall där en fotograf fick avslag av Länsstyrelsen i Östergötland på sin ansökan om tillstånd för kameraövervakning i samband med fotografering med hjälp av en drönare.

Fotografen överklagade beslutet till förvaltningsrätten och fick rätt, men domen överklagades av Datainspektionen och nu ändrar alltså kammarrätten beslutet. Malin Ricknäs, jurist på Datainspektionen, säger till tidningen Ny teknik att hon ser domen som en seger.

– Ja absolut, vi kan ju tydligt se i domen att den här tekniken bör omfattas av lagen, säger Malin Ricknäs.

Betraktas som övervakningskamera

Domen innebär att man nu behöver tillstånd vid fotografering med drönare. Enligt kammarrätten är kameradrönaren att betrakta som en övervakningskamera eftersom den är fast monterad och kan fotografera på egen hand, vilket kan jämföras med kameror monterade i bilar vilket tidigare har bedömts omfattas av kameraövervakningslagen.

Den som vill kameraövervaka måste söka tillstånd hos Länsstyrelsen. Martin Coborn, jurist vid Länsstyrelsen i Gävleborg, har aldrig fått in en ansökan som gäller drönare och säger att det kan bli problematiskt att få tillstånd.

– Det som vi normalt prövar är i vilket syfte övervakningen ska ske. Om det är för att förhindra brott eller olyckor är det lättare att få tillstånd, för nöjes skull eller marknadsföring är det betydligt svårare, säger Martin Coborn till SVT.

Behövs inte tillstånd på privat mark

En övervakningskamera, som nu kammarrätten bedömer att en drönare är, blir tillståndspliktig när den flyger över områden dit allmänheten har tillträde. På privat mark krävs inget tillstånd för privatpersoner enligt Martin Coborn.

– Men så fort du börjar filma trottoarer eller liknande så träder tillståndskravet in. Även om man gör det för skojs skull så kan det innebära ett stort integritetsintrång vilket är problematiskt. I slutändan kan brott mot kameraövervakningslagen ge böter eller fängelse, säger han.

Kammarrättens dom kan överklagas, då blir det upp till högsta förvaltningsdomstolen att ta ställning till om frågan ska prövas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.