Oklara gränser mellan jobb och fritid ska utredas

Uppdaterad
Publicerad

Trafikverket satsar nu fyra miljoner på ett projekt där forskare från Högskolan i Gävle ska undersöka vilka risker som finns när gränserna mellan arbete och fritid alltmer suddas ut.

Forskningsprojektet startar under våren och kommer att pågå under fyra års tid. Samtliga 6500 anställda på Trafikverket kommer att få svara på en enkät där man vill kartlägga för- och nackdelarna med att alltid vara uppkopplad och nåbar.

Forskarna kommer också att följa ett urval av personer från Trafikverket och studera bland annat sömn, mäta stresshormoner, tid för fritidsaktiviteter och hur de själva säger sig må.

– Vi har sett på Trafikverket att vi har en ökande sjukfrånvaro, precis som i resten av samhället. Vi ser också att större delen är stressrelaterat.

Problem med ständig uppkoppling

– Vi har även fått indikationer från våra fackliga organisationer på att det finns upplevda problem med den ständiga uppkopplingen, säger Kerstin Lundberg, arbetsmiljöspecialist på Trafikverket.

– Det vi har sett i några studier när man tittar på gränslöst arbete, det är att dygnsrytmen kan påverkas. Det kan vara svårare att sova. Man sover på andra tiden än vad det är tänkt. Det kan också ha samband med andra hälsoutfall, säger Helena Jahncke, forskare vid Högskolan i Gävle.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.