• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Östersund i Jämtlands län. Det brinner i en byggnad med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jämtland.

Blöt cykeltur över damm i Järvsö

Uppdaterad
Publicerad

Det var många som blev blöta, och bara två som tog sig cyklande hela vägen över dammen i Järvsö i helgen när Dammplasket genomfördes.

När Järvsö Bergscykelpark öppnar för säsongen inleder man varje år med stänk och plask. En smal bro hade byggts över dammen i Järvsö by, och det gällde att ta sig på cykel över dammen.

– Det är en tävling som är öppen för alla som är sugna på att ha lite kul. De yngsta är väl åtta-nio år, och de äldsta är över femtio, berättar Fredrik Fransson, en av ägarna bakom Järvsö Bergscykelpark.

Bergscykelparken med sina downhill-banor ligger uppe på berget förstås, medan Dammplasket är den enda av anläggningens aktiviteter som sker nere i byn. Det brukar vara 30-40 som är med och tävlar, och mellan 300 och 500 som tittar på.

– Det är jättefestlig stämning. Vi har kört Dammplasket i tre år. Det är bara tre stycken som klarat sig över, av nästan 200 totalt som har tävlat, säger Fredrik Fransson.

– Det är inte lätt, alltså! Och det som är skoj, är att det är de yngsta som klarat det, tolv-tretton bast. Det är riktigt duktiga cyklister som inte har klarat sig över.

I år var det två unga grabbar som klarade sig torrskodda över dammen. Snabbast av dem var William Olsson, som cyklade över på 9,5 sekunder. Den andre torrskodde cyklisten heter Timmy Brandén, på 11,3 sekunder.

Vinnaren William fick en downhill-cykel i pris. I övrigt var det en lång rad av plumsanden bland de övriga tävlande...

Järvsö Bergscykelpark öppnar nu för säsongen, en säsong som ska bli den längsta hittills enligt Fredrik Fransson. Den sträcker sig från 29 maj till 1 november.

– Det är fyra nya leder i år, nu är vi uppe i sexton leder totalt. Vi hoppas i år att vi ska komma upp i runt 20 000 besökare. Vi hade 16 000 ifjol, säger Fredrik Fransson till SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.