Foto: Emma Åhlström/SVT

Slowroll – ett nytt sätt att umgås

Uppdaterad
Publicerad

Slowroll är en cykelrörelse som började i USA, men som nu har spridit sig över hela världen. Vi var på plats en kväll när det cyklades Gävle runt.

”Pling, pling. Pling, pling”. Ringklockorna går varma den här kvällen på en innegård i Gävle. Instrumental musik överröstar de tio-tal människor som samlats. Det är dags för Slowroll.

– Jag såg en dokumentär om det här och gick igång på alla cylindrar, säger Dan Magnusson som är etablerare i Gävle.

– Det är väldigt enkelt. Vi träffas, snackar, kramas, pratar cyklar och lyssnar på musik. Sen ger vi oss i väg och cyklar en bestämd rutt på en timme ungefär. I lugnt tempo, säger Dan Magnusson.

– Jag cyklar alltid långsamt, men här gör vi det i grupp. Det är vansinnigt roligt, säger Andreas Forslund Persson, som ofta är med och cyklar.

Slowroll startade i Detroit

Företeelsen Slowroll startade i USA och miljonstaden Detroit, där det kryllar det av bilar. 2010 började en grupp människor att träffas för att cykla och upptäcka staden tillsammans från två hjul, istället för fyra. Från början samlades 10-15 personer – i dag kan uppåt 5000 personer cykla genom staden tillsammans. Cykelrörelsen har spridit sig över hela världen och nu också till Gävle. Just den här kvällen när SVT Gävleborg cyklar med gänget är temat för kvällen Sätra.

– Jag är här första gången, men jag tror absolut att jag kommer att cykla igen. Det är trevligt, säger Marie Norder Aspholm. 

Vad är tjusningen med slowroll?

– Ja, vad är tjusningen i att umgås med folk, skrattar Dag Magnusson.

– Det är klart att det finns ett visst cykelintresse, men egentligen handlar det ju om att det är roligt att träffas. Det här är en chans att träffa nya människor, säger Dan Magnusson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.