Foto: TT

Söderhamn får SM-veckan

Uppdaterad
Publicerad

Det står idag klart att Söderhamn får arrangera SM-veckan vinter. Efter en hård kamp om vilken stad som skulle få arrangemanget har RF och SVT enats om att tilldela både Söderhamn och Skellefteå varsin SM-vecka – Söderhamn 2017 och Skellefteå 2018.

– Städernas ansökningar imponerade och både Söderhamn och Skellefteå har visat upp goda förutsättningar som värdstad, säger Per Bergljung, sponsor- och evenemangsansvarig på Riksidrottsförbundet.

Valet stod enligt arrangörerna mellan två bra städer.

– Det känns bra att vi kunde lösa det genom att låta båda få arrangera SM-veckan, säger Ulf Nilsson SVT:s projektledare för SM-veckan.

Hårda krav

För att kunna arrangera SM-veckan vinter måste en värdstad kunna hantera såväl klassiska vinteridrotter som inomhusidrotter, men också erbjuda goda logimöjligheter och väl fungerande logistik.

Antalet idrotter under en vintervecka kan vara upp till ca 25 olika idrotter med ca 3000-4000 deltagare.

– Söderhamn blir den klart minsta stad som hittills arrangerat en SM-vecka. Men kommunen har både de arenor som behövs och erfarenhet från stora idrottsarrangemang. Utmaningen blir att skapa de logimöjligheter som krävs, säger Ulf Nilsson.

– I vår ambition att arrangera SM-veckan runt om landet känns det bra att kunna förlägga SM-veckan i två nya städer och på så sätt få fler att uppleva Sveriges mesta idrottsfest, säger Per Bergljung.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.