Chans att se järv och björn

Uppdaterad
Publicerad

En ny vildmarksentreprenör i Gästrikland erbjuder sina tjänster i en liten ombyggd koja i gästrikeskogarna. Där finns det chans att se både björn och järv.

Sara Wennerqvist är fotograf och naturguide och en av länets färskaste entreprenörer inom vildmarksturism. I Sverige är den typen av turism på frammarsch, men trots dess potential är det en stor utmaning att hitta rätt kunder.

– Jag har varit tokig i djur sen jag var liten och fascinerad av björnar sen jag var fyra år, sen har jag jobbat med späckhuggarsafari i Norge och valinventering åt den norska staten. Och jag är otroligt intresserad av Gästriklands natur- och djurliv, säger Sara Wennerqvist, entreprenör Wild Nordic.

SVT Nyheter Gävleborg besökte Sara Wennerqvist i en ombyggd skogskoja, som också är hennes arbetsplats.

– Man ser ganska bra i det här lilla fönstret och de senaste två säsongerna har det kommit björnar väldigt ofta, säger Sara Wennerqvist.

Uppleva vilt på nära håll

Den här novemberdagen kom det ingen björn eftersom den sannolikt har gått i ide. Men Sara har filmer som bevisar artrikedomen på platsen. Hennes affärsidé är att ge människor en chans att uppleva det vilda Gästrikland på nära håll. 

– Jag tror att väldigt många människor vill se vilda djur men har kanske svårt att ta sig ut i skogen själv, man vet inte riktigt hur man ska bete sig och göra det här. Och vill man se vilda djur får man lägga ner tusentals timmar och det kanske man inte har tid med. Här från kojan är det över 80 procents chans att se björn och även andra djur, säger hon.

En växande bransch

I hela landet finns drygt 2 000 naturturismföretag, varav ett 80-tal finns i Gävleborgs län. Albina Pachkevich, som forskar inom turism på Högskolan Dalarna, förutspår att det här är en växande bransch.

– Jag tror definitivt att vi kommer se fler och fler sådana företag. Det kommer betyda att konkurrensen ökar, samtidigt finns det fortfarande en marknad och möjlighet att utveckla de här produkterna och synliggöra dem, säger Albina Pachkevich.

En undersökning från Region Gävleborg visar att turismen i länet omsatte runt 7 miljarder kronor under förra året och gav drygt 5 000 heltidsjobb. Turismen ses som en stor chans för tillväxt och nya jobb.

Albina Pachkevich tror att just vildmarksturismen är en trend som kommit för att stanna. En viktig orsak är klimatförändringarna. Efterfrågan på naturupplevelser i det kyligare Norden ökar då värmen blir outhärdlig i söder.

Kommer öka p.g.a klimatförändringar

– Vi kan förutspå att turism i våra breddgrader kommer att öka på grund av klimatförändringar och det finns en efterfrågan, från Tyskland och Holland till exempel, där människor vill komma ut från storstäderna för att kunna se djuren I frihet, säger Albina Pachkevich.

För Sara Wennerqvist är guidejobbet ett sätt för henne att dela med sig av sin passion för de vilda djuren.

– Jag vill väldigt gärna tona ner björnrädslan. Jag vill att folk ska få se vilda björnar, se hur de beter sig och hostar man till så försvinner de. Det är jättebra om man får lära sig det redan när man är liten tycker jag. Man skulle nästan vilja vara en björn. De ska vara så feta och håriga som möjligt, sova hela vintern och föda ungar utan att det känns. Det är ju ett häftigt djur, säger Sara Wennerqvist.

– Företagen inom naturbaserad turism kan inte växa och bli hur stora som helst för de står för en slags exklusivitet. Det som definitivt kommer att kunna öka är naturligtvis restaurang- och hotellbranschen, säger Albina Pachkevich.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.