Ett vildsvin i vinterlandskapet. Foto: Steffen Sailer

Vildsvin vid förskola i Bomhus

Uppdaterad
Publicerad

Två vildsvin har skjutits i närheten av en förskola i Bomhus i Gävle. Djuren uppehöll sig alldeles utanför förskolans staket.

LÄS OCKSÅ: TV: ”Vildsvinet simmade rakt mot mig”

Personalen bekräftar för SVT att det rört sig vildsvin vid förskolan under dagen, men vill inte svara på frågor om hur barnen och personalen reagerat på händelsen. Irene Danielsson, som är kommunikatör på Gävle kommun, däremot, säger att händelsen var spännande för barnen.

– Personalen hälsar att det inte var någon som blev rädd eller skärrad, säger hon.

Under onsdagen sköts vildsvinen av kommunjägaren på förskolans parkering, men det var inte förskolans personal som ringt efter assistans.

– Det var troligtvis någon i bostadsområdet, säger Irene Danielsson.

Marcus Brage, vilthandläggare på länsstyrelsen i Gävleborg, bekräftar att vildsvinen rört sig i området under en period.

– Nu är de skjutna, men de har funnits där under ett antal veckor, säger Marcus Brage, vilthandläggare på länsstyrelsen i Gävleborg.

Nytt fenomen i länet

Vildsvin har inte funnits alls i Gävleborg fram till alldeles nyligen och de har svårt att klara sig i djup snö. Det kan vara en av anledningarna till att de rör sig till tätbebyggda områden.

– Vi har ganska kort erfarenhet av vildsvin i Gävleborg, jag har inte inte hört talas om att de brukar röra sig så här nära bebyggelse tidigare, men de här djuren är ju betydligt mer frekent förekommande i södra Sverige, säger Marcus Brage.

Verkar inte skygga

Vildsvin är vanligtvis skygga djur, som inte är farliga för människan. Olyckor med vildsvin är vanligast i samband med jakt, då djuret känner sig hotat, menar Marcus Brage:

– I vanliga fall så är det flykt som gäller för dessa djur, men dessa verkar inte skygga, det är lite speciellt.

Varför kommer de till det här bostadsområdet?

– Anledningarna till att de är i området är säkert flera, det är lättare för dem att röra sig när det är snöröjt och här finns kompost och fågelfrö som kan vara attraktivt för grisar, säger Marcus Brage.

Kan ta sig in på förskolan

Skulle de kunna ta sig in på förskolans område?

– De kan ju inte hoppa över staket, men de är starka och bökar och kan säkert ta sig under och förbi stängsel, säger Marcus Brage.

Han tror att vildsvinen nu är i länet för att stanna.

– De kommer säkert att vara en vanlig syn vid kusten och i de sydliga delarna av länet, säger Marcus Brage.

Många av barnen tyckte det var spännande. Ingen på förskolan som är orolig, sköts på parkeringsplatsen i anslutning till förskolan. Det var inte förskolans personal som ringde ut Kommunikatör

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.