Foto: Thomas Carlgren

Åklagarna omgrupperar sig

Uppdaterad
Publicerad

Åklagarna i Gävle, Västerås och Uppsala ska jobba tillsammans, vilket innebär att det blir samma geografiska område som polisens Region Mitt kommer att ha.

Från och med i morgon onsdag blir det en ny organisation för Åklagarmyndigheten i Gävleborg.  Då går åklagarkamrarna i Gävle, Västerås och Uppsala samman i Åklagarområde Mitt.

Det är samma geografiska område som Polisens Region Mitt som bildas vid årsskiftet.

– Genom den nya organisationen kan vi samarbeta mer i området, till exempel genom att sätta till fler resurser i stora ärenden och genom att åklagare som är specialiserade på vissa brottstyper kan samverka mer, säger överåklagare Eva Lundström som blir områdeschef i Åklagarområde Mitt i ett pressmeddelande.

En bra samverkan med polisen är nödvändig. Med samma geografiska ansvarsområde underlättas åklagarnas samverkan med polisen rent generellt och dessutom områdeschefernas möjlighet att samverka med regionpolischeferna, samtidigt som vi fortsätter det goda lokala samarbete som redan finns, säger Eva Lundström.

Både Åklagarområde Mitt och polisens Region Mitt kommer att ha Uppsala som huvudort.

Åklagarområde Bergslagen

Åklagarkammaren i Falun bildar åklagarområde Bergslagen tillsammans med Karlstad och Örebro.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.