Allt svårare att komma in på högskolan

Publicerad

Ledningen för Högskolan i Gävle känner frustation över att allt mindre andel av de sökande kommer att komma in på deras utbildningar.

För samtidigt som antalet sökande till höstens utbildningar är rekordstort, så minskar antalet utbildningsplatser på Högskolan i Gävle.

– Det här går inte ihop. Det blir allt svårare att komma ni på vår högskola, säger högskolans verksamhetsstrateg Erika Rosén till SVT Gävledala.

De senaste åren har antalet utbildningsplatser minskat med 600 och de kommande åren hotas ytterligare 500 platser. Det beror på minskade anslag som i sin tur motiveras av Utbildningsdepartementet med minskade kullar av personer mellan 19 och 24 år under den närmaste tiden.

– Vi påpekar ju för regeringen att söktrycket är väldigt högt och att vi skulle behöva ta in betydligt fler. Samtidigt är Gävleborg det län som har den högsta arbetslösheten i landet och den lägsta utbildningsnivån. Där har vi som högskola en jätteviktig roll. Men det kräver ju att vi får större anslag.

Erika Rosén konstaterar dock att det finns ”ett litet ljus i tunneln” med tanke på att regeringen har aviserat att man ska göra satsningar på lärarutbildningen. Det innebär för Högskolan i Gävle att man får knappt 300 nya utbildningsplatser när satsningen är fullt utbyggd om ett par år. Idag har den utbildningen 400 platser i Gävle.

– Det är bra. Det innebä'r att vi kommer att kunna ta in fler sökande där. Men det hjälper oss int enär det gäller de andra programmen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.