Älvräddarna polisanmäler kraftbolag

Uppdaterad
Publicerad

Älvräddarnas samorganisation har polisanmält Gävle Kraftvärme för miljöbrott i Gavleån.

Organisationen som bland annat kämpar för ålyngelns fortlevnad hävdar att det ska finnas en såkallad ålyngledare vid Strömdalens kraftverk vid ån så att ålen kan vandra. Det framgår av dom villkor som finns i Vattendomstolen från 1949.

– Det är viktigt så att ålen kan fortsätta existera som art annars utrotar vi ålen, säger Christer Borg ordförande för Älvräddarnas samorganisation.

Sedan 1984 när den gamla ålyngelledaren togs bort vid kraftverket har det inte satts dit någon ny. Anledningen är att Gävle Kraftvärme istället stödjer sig på en senare dom från Vattendomstolen där det föreslås att ålyngelledaren kan slopas.

– Från 1987 så finns det en dom som säger att man kan slopa den här ålyngelledaren till förmån för flodkräftan och det är det som vi har levt efter säger Inger Lindäck vd för Gävle Kraftvärme.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.