Foto: TT Nyhetsbyrån/Pressens Bild

Aprilskämten frodas av utvecklingen

Uppdaterad
Publicerad

De mest minnesvärda aprilskämten är från förr. Som när SVT 1962 sa att man kunde få ”färg-tv” genom att trä över en nylonstrumpa över den svartvita. Men aprilskämtens tid är inte förbi.

– Det nästan är tvärtom. Kreativiteten är större än någonsin, säger traditionsexperten.

Lena Kättström Höök, etnolog vid Nordiska museet, menar att i och med att medierna försöker överträffa varandra så höjs ribban för aprilskämten. Och med teknikutvecklingen kan spridningen av aprilskämten ske i ilfart vilket gör det gynnsamt för medier att komma på något extra fyndigt.

– Historiskt, vad vi tycker det är kul att skämta om i Sverige, så är det Systembolaget – allt från söndagsöppet, rea och provsmakning – det är sådant som alla medier har testat. Det säger något om Sverige, säger hon.

Men även om seden förskjutits mer till medier så lever den fortfarande kvar i hemmen. Enligt Lena Kättström Höök så är det endast ett bra aprilskämt om folk faktiskt går på det och på den här dagen är det accepterat att luras.

– Det ingår ju i alla karnevaler, den upp- och nervända världen, då är det tillåtet att skämta. De där nere kan skämta med dem där uppe medan nästa dag kanske det inte skulle vara okej.

Axplock av aprilskämt

  • 1950 skriver Göteborgs-Posten att Öland lossnat från havsbottnen och flutit in mot den svenska kusten.
  • 1962 innan färg-tv fanns i Sverige – berättade SVT att det skulle vara möjligt att se tv-bilden i färg om man trädde en nylonstrumpa över apparaten.
  • 2005 gick TV4 ut med att deras videoband till tv-serien Lost blivit stulna, därför skulle tv-kanalen inte kunna fortsätta sända serien.
  • 2008 publicerade DN en nyhet om att Hammarbybacken i Stockholm skulle inglasas.
  •  Stockholms lokaltrafik (SL) lanserade 2008 nyheten om att de skulle förbjuda ”foppatofflor” för att de alstrade statisk elektricitet och hotade att slå ut biljettsystemet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.