Chans att slå sig till SM i plåtslageri

Uppdaterad
Publicerad

Hur tävlar man egentligen i plåtslageri? Svaret på den frågan hade definitivt de gymnasieelever som på torsdagen deltog i uttagningarna till Yrkes-SM.

Tio gymnasieelever från Falun, Sandviken och Gävle deltog på torsdagen i uttagningarna till SM i plåtslageri, som är en del av Yrkes-SM i Umeå i maj. I verkstaden på Lugnetgymnasiet var aktiviteten febril under dagen.

– Man får ju extrapoäng om man blir klar först, så det är bara att kötta på, säger Christoffer Nordin som går på Lugnetsgymnasiet.

Även om plåtslageri, som ordet antyder, handlar mycket om att just slå, så kräver yrket även matematiska uträkningar, materialkunskap och känsla för hantverket. När man tävlar bedöms helhetsintrycket, hur väl måtten passar och tiden.

– Att tävla är ett sätt för eleverna att få marknadsföra sig själva och visa upp sig, säger läraren Thomas Färlin.

Lugnetgymnasiet har sedan tidigare bland annat en kvinnlig vinnare i SM i plåtslageri, men på torsdagen lyste tjejerna med sin frånvaro i verkstaden. Tävlingsdomaren Lars Johansson säger att  de är dåligt representerade i branschen.

– Jag skulle gärna sett att de varit fler, säger Lars Johansson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.