Elever övningsröstar inför EU-valet

Uppdaterad
Publicerad

EU-valet närmar sig och under fredagen hölls ett EU-skolval på S:t Mikalesskolan i Mora.

– Det har varit ganska bra tryck , vi har kanske 70-80 stycken som har röstat hittills, så det går bra, sa Björn Lillpers, valförrättare och elev på skolan, efter första timmen som röstningen var öppen på skolan.

Men trots en bra start blev valdeltagandet lågt på skolan. Av skolans 800 elever röstade inte ens 40 procent. Men några tycker ändå det är viktigt att göra sin röst hörd.

EU-valet 2014 – Gävledala

– Jag tycker det är jätteviktigt, för svenska ungdomar är framtidens väljare och vi är en stor grupp. Sen har vi kanske lite annorlunda åsikter än resten av folket och då är det viktigt att dom kommer fram, säger Björn Lillpers.

Undervisningen har under de senaste veckorna handlat en hel del om politik och det stundande valet, men eleverna känner ändå att de saknar något.

– Vi får inte någon tydlig bild av partierna så det gäller att läsa själv om man vill vara insatt, säger eleven Edit Williams.

Det parti som vann på i valet på S:t Mikaelskolan var Socialdemokraterna med drygt en femtedel av rösterna.

Hela resultatet från valet på S:t Mikaelskolan

Socialdemokraterna 21.9 %

Centerpartiet 14,8%

Miljöpartiet 14,1%

Moderaterna 10,4%

Feministiskt initiativ 8,5%

Sverigedemokraterna 7,1%

Folkpartiet 5.1%

Vänstern 5,1%

Piratpartiet 4,0%

Junilistan 2.0%

Kristdemokraterna 1.0%

Blanka röster 6,0%

Ogiltliga röster 0,7%

Totalt antal röster: 297.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-valet 2014 – Gävledala

Mer i ämnet