Erik Lihm – 50 år på scen

Uppdaterad
Publicerad

I 50 år har Erik Lihm från Malung stått på scen. En karriär som började med pojkbande, via Vikingarna till dagens dansmusik och visor.

I 20 år var Erik Lihm med i Vikingarna, landets mest populära dansband under åtskilliga år. Vikingarna reste land och rike runt, hade eget flygplan och var stora också i Tyskland.

Tiden med Vikingarna var speciell, berättar Erik och talar om publiksiffror på både 25.000 och 50.000, både hemma i Sverige och utomlands.

Men det började redan i mitten på 1960-talet då Erik spelade hemma i Malung i popbandet The Skintones. Det var fem unga grabbar i tidiga tonåren och den yngste var bara nio år.

– Vi var väldigt inspirerade av Beatles och av de svenska bandet var det Slamcreepers med Björn Skifs vi beundrade mest, berättar Erik Lihm.

Par både privat och på scen

Erik Lihm och Ann-Cathrine Wiklander står det på scenaffischerna idag. Sedan några år är de ett par både på scen och privat. De spelar i lite mindre, mer intima sammanhang och tycker att de idag kommer mycket närmare publiken.

En av höjdpunkterna i Eriks karriär var när han gick en Guldklave 2008, som bäste keyboardist. Guldklaven är dansbandsvärldens egen motsvarighet till filmens Oscar-statyett.

– Jag hade ju varit nominerad att par gånger tidigare, så det var väldigt stort när jag den här gången hörde mitt namn läsas upp.

”Alla dansband låter lika”

Danskulturen har förändrats konstaterar de, få vågar prova något nytt och eget.

– Alla dansband låter mer eller mindre likadant. Det finns för få original och för många kopior, säger Ann-Cathrine.

Erik fyllde 65 år i våras men han har inga planer på att gå i pension.

– Kan man få pension? säger han med ett skratt.

– Så länge jag tycker det är roligt fortsätter jag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.