”Det känns helt fantastiskt”

Uppdaterad
Publicerad

Det var stort kramkalas och många glädjetårar när familj och vänner återförenades efter fjälldramat i norra Dalarna.

I 20 timmar var Mattias Forsenberg och hans 11-åriga dotter Emilia fast på fjället efter att ha kört fast med sin snöskoter på måndagseftermiddagen.

Efter att Mattias och Emilia tillbringat natten under en gran i ett vindskydd i snö och kyla, kom räddningen på tisdagsförmiddagen. Vid 11-tiden lyckades en polishelikopter hitta de nödställda.

Dramat på Drevfjället

Snart kunde de återförenas med resten av familjen och sina vänner i Gördalens bystuga. Efter att ha värmt sig i bystugan och ha ätit mat, kunde pappan berätta om de dramatiska upplevelserna på fjället, med dottern sittande i knät.

– Vi skulle egentligen bara åka en tur på 20 minuter men istället för att hålla till höger så råkade jag köra rakt över fjället. Jag förstår inte varför men sikten var väldigt dålig. Vi körde fast med skotern och försökte skotta fram den, men det gick inte.

Pulsade 200 meter på tre timmar

I det läget valde de att lämna skotern och ringa till en granne som skulle komma och möta dem båda, vid den närliggande Kungsleden. Då dog telefonen. Men Mattias och Emilia försökte ändå gå mot leden. I tre timmar gick de i djup snö. I efterhand visade det sig att de bara hade lyckats ta sig 200 meter.

– Det var snö överallt och ingen bärighet alls. Jag kommer härifrån Gördalen från början, så jag har ju ganska god snövana. Och vi var mycket välklädda. Det var nog det som räddade oss att vi hade så många lager kläder på oss. Till slut tvingades vi göra oss beredda att övernatta i ett vindskydd under en gran.

Försökte få mobilen att fungera

Natten gick och de försökte tillsammans hålla modet uppe, men när morgonen kom var de båda ordentligt frusna. Men vädret var bättre och hoppet om att bli upptäckta växte.

– Vi var tvungna att hålla kylan borta från kroppen så mycket som möjligt. Och ha koll på den. Sen på morgonen sa jag till Emilia att jag skulle pulsa upp på fjället och försöka ringa. Jag hade då värmt upp mobilen så den fungerade igen. Så fick jag kontakt med räddningsledningen.

Det tog visserligen tid innan fjällräddningen och polisen lyckades hitta de nödställda, men till slut upptäcktes de båda från helikoptern och de kunde räddas, efter 20 timmar som vilse på Drevfjället.

– Nu känns det helt fantastiskt. Men jag var riktigt orolig och nervös ett tag och tänkte att det kunde gå hur illa som helst. Och vi hade varken tillgång till mat eller dryck på fjället utan fick äta snö. Nu har vi fått i oss mat och dricka och det börjar kännas bättre. Nu behövs det bara lite sömn också.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dramat på Drevfjället

Mer i ämnet