Foto: Susanna Johansson SVT

Följ händelserna i rättssalen

Uppdaterad
Publicerad

På måndagsmorgonen inleddes rättegången mot de fem män som misstänks för grovt jaktbrott.

Åklagare Åse Schoultz inledde förhandlingarna med att beskriva händelseförloppet ur sitt perspektiv. Hon sa att det handlar om att männen har spårat, sökt och förföljt fredat vilt.

– Tips kom in till myndigheterna om att det förekom illegal rovdjursjakt i området. Naturbevakare begav sig upp för att kolla upp saken, säger Åse Schoultz.

Misstänkt illegal vargjakt 2016

Genom att det var nysnö i området så kunde naturen läsas av.

– De ser då hur någon har gått 600 meter efter ett vargspår, berättar åklagaren.

Helikopterbilder visas i tingssalen där man kan se hur skoterföraren förföljer varglöpor. Helikoptern går ner och identifierar skoterföraren som en av de nu åtalade männen.

Husrannsakningar görs av de tre bilar som finns i området.

Kriminaltekniker åker upp till platsen. Två magasin till pistoler hittats i skogen, men ingen av de tilltalade har licens för pistol.

Ingen av de tilltalade har heller jakträtt i området där aktiviteterna pågick.

– Inga gästkort finns att söka i området. Bävrar finns men de jagas inte aktivit för de ställer inte till några problem, säger åklagaren.

Rekade för bäversafari

När en av de fem männens advokat, Håkan Muntzing, beskriver händelsen berättar han bland annat att området som männen befann sig i är ett bra bävertillhåll. Männen var där för att reka bäver inför att ett gäng danskar skulle komma upp för bäversafari.

– Det finns inget som visar att man ens varit i närheten av varg. Åklagaren menar ju att vargen tar sig ut på väg men då är jag också brottsling jag jagar också och ofta så tvingas jag köra i närheten av ett vargspår, säger advokaten Håkan Muntzing.

Han menar att det inte finns något påtagligt som visar på att något brottsligt skett.

På tisdagen ska vittnen höras och under onsdagen är det slutpläderingar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkt illegal vargjakt 2016

Mer i ämnet