Stort problem med försvunna brandposter

Publicerad

Nu slår räddningstjänsten i Gävle larm om trasiga och försvunna brandposter, något som kan få förödande konsekvenser menar man.

Kenneth Rosenqvist satt som inre befäl när en radhuslänga i Hemlingby började brinna för tre veckor sedan. Under släckningsarbetet stötte brandmännen på problem och behöver hämta mer vatten. Men brandpostkartorna stämde inte med verkligheten.

– De ville veta att jag skulle berätta var brandposterna finns. Så jag pekade ut en brandpost mig på skärmen. De letade och letade, men kunde inte hitta någon, säger Kenneth Rosenqvist, som är inre befäl Gästrike räddningstjänst.

Kände inte till problemet

Det är Gästrike vatten som ansvarar för att hålla brandpostkartorna uppdaterade. Därifrån säger man till Gävledala att de inte kände till att brandposter tagits bort. Just nu pågår ett projekt där man ser över brandposterna i kommunen för att få bättre kontroll.

6 av 10 brandposter har fel

Enligt Kenneth Rosenqvist är problemen med trasiga brandposter och ouppdaterade kartor vardag för räddningstjänsten. Bara i Hemlingby är det fel på sextio procent av alla brandposter.

– Hade vinden legat på grannfastigheten, då går det åt väldigt mycket vatten att skydda den fastigheten. Mitt värsta tänkbara scenario är en brand i gamla stan och att inte få vatten tillräckligt snabbt, det går åt vatten till släckning, men det är bara en liten del av vattnet. Det går åt mest vatten till att skydda kringbebyggelsen och det vattnet finns inte däruppe i dag.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.