Fyra gånger för stark lyckopillerdos

Uppdaterad
Publicerad

Blandade ihop styrkor på pillren

En patient fick fyra gånger för hög dos av lyckopiller från ett apotek i norra Hälsingland. Felmedicineringen har Lex Maria-anmälts av apoteket självt. Patienten klarade sig utan men.

När patienten först kom för att hämta ut sina antidepressiva tabletter hade det aktuella apoteket slut på just den sorten som förskrivits av läkaren i receptet. Det skulle vara Seroquel Depot 200 mg, men just den styrkan var alltså slut och istället löste apoteket detta genom att sälja 50 mg-tabletter till patienten. I receptet ändrade man då dosen från en tablett till fyra för att komma upp i 200 mg.

Så långt var allt väl, men när patienten senare fick slut på tabletter och skulle hämta mer blev det fel. Receptet var giltigt för totalt fyra köp av tabletter och nu hade 200 mg-tabletterna åter kommit in på apoteket. Trots det gick apoteket på det vid första tillfället ändrade receptet och därför blev dosen fyra tabletter av 200 mg vilket alltså var fyra gånger för starkt.

Patienten fick den för höga dosen under två månader och felet upptäcktes först vid nästa läkarbesök. Någon skada uppges patienten inte ha lidit av överdoseringen, men apoteket har ändå anmält detta för att kunna förbättra sina rutiner.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.