”Som en blinkning från ovan”

Uppdaterad
Publicerad

– Jag tänker att han kanske kände på sig att han inte skulle leva idag, säger Johanna Olsson i Falun som häromdagen fick ett brev från sin avlidne bror.

20.000 svenskar har i dagarna fått brev som skrevs redan 1994. Det var en kampanj från Posten, som lovade att förvara breven i 20 år innan de delades ut. Kampanjen hette ”Skriv till dig själv” och var främst riktad till ungdomar.

Vad Johanna Olsson i Falun inte visste, var att hennes nu avlidne bror Fredrik skrivit ett brev till henne.

– Jag blev otroligt berörd, det var så många känslor. Fredrik har ju varit död i fem år, säger Johanna Olsson.

Utdrag ur brevet

”Kort om 1994:

Du var i USA och längtade hem.

Du var tillsammans med 'Aje'.

Flinck fick psykbryt.

Jag satt i fängelse.

Jag hoppas vi var lyckliga.

En stor kram till min kära syster”

– Jag tänker att han kanske nånstans inte var helt säker på att han skulle leva. Att det var därför han skrev det till mig och inte till sig själv, säger Johanna Olsson.

Fler har blivit berörda

Efter viss tvekan beslutade hon sig för att lägga ut brevet på Facebook, som en blinkning från ovan som hon säger, inte minst till Fredriks gamla kompisar.

– Jag har fått massor med reaktioner, säger hon. Vänner som skriver att dom inte kan sluta läsa brevet och som gråtit och är minst lika berörda som jag, säger Johanna Olsson.

I november invigs en utställning på Postmuseum i Stockholm, med ett urval av breven från 1994.

Se hela inslaget ovan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.