Hudikbo hjälper gibbonapor i Phuket

Uppdaterad
Publicerad

Varje år reser Mikael Mahlberg från Hudiksvall till Phuket i Thailand för att arbeta på ett rehabilitetscenter för gibbonapor. De utrotningshotade aporna nämligen är ett eftertraktat byte för tjuvjägare, som drogar ner dem för att locka turister.

För tio år sedan semestrade Mikael Mahlberg från Hudiksvall i det kända semesterparadiset Phuket i Thailand. Han fastnade på en gång för gibbonaporna. Och nu reser han varje år till ett rehabilitetscenter utanför Phuket för att hjälpa tillfångatagna gibbonapor till ett liv i frihet igen.

– Känslan när man få se djuren i frihet igen, den går egentligen inte att beskriva. Det är helt underbart, säger Mikael Mahlberg.

I Thailand finns fortfarande de vithandade gibbonaporna kvar ute i djungeln, trots att de är ett eftertraktat byte för tjuvjägare. Aporna används nämligen för att locka turister. Men de fångna ungarna är ofta drogade och vanvårdade och det är ett förfärande slöseri med apors liv i samband med jakten.

– Enda sättet att fånga en unge och använda i turistindustrin är att döda mamman, säger Mikael Mahlberg och fortsätter. 

– Vi gör såklart det bästa vi kan och försöker få så många gibbonapor tillbaka till djungeln som möjligt, men vi kommer aldrig att kunna hålla samma tempo som tjuvjägarna. Vi behöver allas hjälp att sprida kunskap om det här, säger han.

Mer om gibbonaporna ser du i Mitt i naturen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.