Ingen klagar på nya flygplatsen i Sälen

Uppdaterad
Publicerad

Det står nu helt klart att det miljömässigt får byggas en ny stor charterflygplats i Sälen

Vid midnatt natten mot tisdagen gick protesttiden ut – men inte en endaperson har formellt överklagat domen som gett klartecken till projektet.

– Det är fantastiskt, en stor segerför regionen, säger Jonas Persson ordförande i Sälen-Trysil Airport.

– Det är stor folklig förankring fördet här. Alla i den här regionen, både från norska och svenska sidan vill hadet här, säger Jonas Persson som är orförande i flygplatsbolaget som liggerbakom ansökan.

Mark- och miljödomstolen slog för knappt en månad sedan fast attflygintressenternas planer i Sälen kunde genomföras. Trots de stora utbyggnadsplanerna, 2,5 kilometer lång landningsbana, runt10.000 start och landningar om året, så blir inte det förväntade bullret ochutsläppen så skadliga för miljön.

Sådana här beslut brukar alltid bli överklagade

Då skulle ärendet hahamnat i mark- och miljööverdomstolen som finns vid Svea hovrätt och denjuridiska processen skulle då ha startat om om domstolen hade beviljatprövningstillstånd. När tiden gick ut natten till tisdag så hade bara det lokalamiljöpartiet i Sälen skrivit till domstolen och påpekat allmäna miljöproblemmed flyget. Partiet menar att det är ett bekymmer med flygtrafik när denglobala uppvärmningen ska motverkas. Men miljöpartiet påpekar till och medsjälva att det inte är en formell överklagan.

Brevet kommer för formalitetens skull att skickas till Svea hovrätt som avallt att döma kommer slå fast att den tidigare domen gäller. Men det har nog aldrig tidigare hänt att naturvårdsmyndigheter,miljöorganisationer eller privatpersoner har avstått från att klaga på att detbyggs en helt ny flygplats i Sverige.

– I och med detta kommer man attspara en massa tid. Nu är alla tillstånd klara, säger Jonas Persson.

Han tror själv att det är åratal av öppenhet, dialoger ochinformationsmöten med allmänheten och med svenska och norska myndigheter somlagt grunden till att det inte finns något motstånd till flygplatsen. Flygplatsen är tänkt att frakta fjällturister till Sälenområdet och tillnorska Trysil – fyra mil bort – men än så länge finns inga utlovade pengar tillatt bygga själva flygplatsen.

Nu startar pengajakten

– Ingen har egentligen trott att dethär är möjligt. Det är så tokigt så att de inte trott att det har varit möjligt.Ingen ska tro att det går att köpa sådana här tillstånd, men med en entusiastoch med experthjälp så gick det här tydligen att få igenom, säger Jonas Perssonsom förväntar sig kontakter med en lång rad företag och myndigheter framöver.

Förutom själva bygget av landningsbana, teminaler och andra byggnader måsteden befintliga vägen över fjället dras om – antingen runt flygplatsen eller ien tunnel under landningsbanan.

Bygget kan totalt sett uppgå till närmare 500 miljoner kronor.

– Ingen har lämnat något direkt svarutan bett oss att återkomma när vi har tillstånd. Och det kanke är nu, sägerJonas Person.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.