600 ton svavelsyra har läckt ut i Skutskärs hamn

Uppdaterad
Publicerad

Sedan två månader tillbaka har en av tankarna tillhörande företaget Baltic tank och bulk AB läckt ut 600 ton svavelsyra i Skutskärs hamn, något som företaget har valt att mörka fram till nu.

Skutskärs hamn uppger att de förra veckan fick höra om ett möjligt läckage av svavelsyra på Baltic tank och bulks anläggning. Vid en undersökning så visade det sig att under två månader hade totalt 600 ton svavelsyra läckt ut utan att Baltic tank och bulk sagt ett enda ord om saker. Inte heller länsstyrelsen hade informerats trots att även misstankar om mycket små utsläpp är anmälningspliktiga.

– Det har sagt att det har läckt en liter. De har lurat oss och länsstyrelsen och det är inte acceptabelt. De har brutit mot avtal, säger Skutskär hamn och logistiks styrelseledamot Olle Widigsson.

Företagets ägare säger att man trodde att intervallningar och en bottenplatta av asfalt skulle stoppa svavelsyran och att man därför valde att inte göra någon anmälan.

Vet ni om att ni bryter mot avtal och regler som finns om att avvikelser ska rapporteras?

– Vi vet det och det är ett stort misstag att det händer, säger Mikko Laaksonen, styrelseordförande i Baltic tank.

Baltic tank och bulk har nu polisanmälts av länsstyrelsen både för att de inte har meddelat om olyckan och för själva utsläppet.

Svavelsyran tros ha gått ner i marken där miljökonsekvenserna än så länge är svår överblickbara – särskilt om syran sprids med grundvattnet.

Samtidigt har syran reagerat med trämassor som svällt i marken vilket i sin tur har lett till att andra cisterner på området riskerar att skadas å läcka på grund av sättningar.

– Oförlåtligt är ett för svagt ord i det här sammanhanget, säger Olle Widigsson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.