Foto: TT Nyhetsbyrån

Kärlek gör unga lyckliga

Uppdaterad
Publicerad

Men de äldre blir lyckligare av att ha hälsan, visar en enkät från Novus.

Frågar du 18-29-åringar om de blir lyckliga i vardagen av att vara frisk svarar 28 procent ja. Bland 65-79-åringarna är det däremot 82 procent som gör det.

När det gäller kärleken däremot, anger 35 procent av de yngre, medan bara 11 procent av de äldre, att den gör dem lyckliga.

Det visar en webbenkät bland tusen personer i landet som Novus gjort på uppdrag av Gröna Lund.

Erik Fernholm, neuro- och lyckoexpert, säger att hälsa är viktigt för alla, men att yngre tenderar att ta den för givet.

-Det handlar också mycket om att när man är på livets höst så blir man generellt sett mer tacksam för att kroppen fungerar som den ska, säger han.

När det gäller om ens kärlek gör en lycklig tror Erik Fernholm att det för yngre anses viktigare med framgång, pengar, att resa och just att hitta ”sin” kärlek. För äldre blir det viktigare att närstående är friska, vilket också avspeglar sig i undersökningen.

Man kan inte säga att äldre alltid är klokare än yngre, men deras erfarenhet ger en bättre koll på vad som påverkar välmåendet, enligt honom.

-De som är lite äldre har en mer realistisk bild av vad som är viktigt för att man ska må bra, säger han.

Vad gör dig lycklig i vardagen?

Urval av alternativ;18-29 år;30-49 år;50-64 år;65-79 år;

”Att få vara frisk”;28%;TD;50%;TD;62%;TD;82%;

”Att nära och kära är friska”;TD;37%;TD;45%;TD;53%;TD;68%;

”Egen tid”;10%;TD;5%;TD;6%;TD;2%;

”Min kärlek”;35%;TD;22%;TD;17%;TD;11%;

”Mina barn”;10%;TD;51%;TD;25%;TD;16%;

1 001 personer i hela landet tillfrågades via Novus webbenkät, på uppdrag av Gröna Lund, om vad som gör de lyckliga i vardagen. Här redovisas de olika åldersgrupperna separat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.