Foto: Bodil Ljungberg/SVT

Faran över i Kläppen

Uppdaterad
Publicerad

Över hundra husvagnar evakuerades vid Kläppens camping sedan Västerdalälven svämmat över.

Det hade regnat kraftigt i norra delarna av Dalafjällen, något som sannolikt gjorde att den snö som fallit i Sälenfjällen och Fulufjället smält och letat sig vidare ut i Västerdalälven. På Kläppens camping stod man helt oförberedd inför det höga flödet som är värre än årets vårflod.

– Det är katastrof, man blir nästan gråtfärdig, säger ett ögonvittne till Gävledala under söndagsmorgonen.

Dalarna – höga vattenflöden

Det var vid 15-tiden på lördagen som älven började svämma över. Enligt Magnus Noppa vid Kläppens Camping kom det plötsligt och utan hejd. All tillgänglig personal kallades då in och samtliga bärgningskårer i närområdet har deltagit i arbetet med evakuering. Hälften av campingens över 200 husvagnar fick flyttas och husvagnar som stått något högre pallades upp för att undgå vattnet.

– Jag har aldrig varit med om något liknande under mina 25 år här uppe, säger Magnus Noppa, marknadsansvarig vid Kläppens camping.

Evakueringen ska ha gått bra och ingen husvagn ska ha tagit in vatten.

Faran kan vara över

Vid 15-tiden på söndagen verkade det som att vattennivåerna hade stabiliserats och under kvällen sjönk vattnennivån.

På måndagsmorgonen står det klart att vattenmassorna har sjunkit undan och att faran är över – om det inte kommer kraftig nederbörd under dagen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – höga vattenflöden

Mer i ämnet