Kenneth Johanssons hövdingjobb hotas

Publicerad

Den statlige utredaren Mats Sjöstrand föreslår att länsstyrelserna i Värmland och Örebro ska slås samman – och att huvudorten ska bli Örebro.

Blir förslaget verklighet så kan därmed den nytillträdde landshövdingen i Värmland bli utan jobb.

Det var i slutet av maj som regeringen utsåg socialutskottets ordförande Kenneth Johansson (C) från Falun till ny landshövding i Värmland. Efter sommaren tillträdde dalkarlen på sitt nya uppdrag och flyttade in i residenset i Karlstad. Men efter dagens besked riskerar Kenneth Johanssons tid som landshövding att bli kortare än han tänkt sig.

-Det här är en enmansutredning. Det är den artonde utredningen i sitt slag som läggs fram. Det är många turer som ligger framför oss innan det här är klart.

Den första januari 2015 vill utredaren att den nya organisationen ska sättas i sjön, men Kenneth Johansson tror inte att allt kommer att vara klart till dess.

-Jag tycker att det verkar väldigt ambitiöst.

Det finns positiva saker i utredningen också betonar Kenneth Johansson. Skogsfrågorna får länsstyrelserna ta över vilket innebär att det kanske till och med blir personella förstärkningar om man ser till den totala numerären. Däremot är frågan om Karlstad eller Örebro som huvudort het i Värmland:

-Det finns många tunga argument som talar för Karlstad. Dessutom är det en lång process som ska till nu. Och utredaren påpekar dessutom att det inte är självklart var huvudorten ska ligga i tre fall – Örebro/Karlstad, Östersund/Härnösand och Falun/Gävle.

Johansson är dock glad för Faluns skull och tycker det är roligt att hans hemort föreslås bli sätesort för Dalarna/Gävleborg. När det gäller hans egen roll som nybliven landshövding i Värmland säger han så här:

-Jag har ett förordnande på sex år. Men det är klart att om det blir förändringar så får jag ta konsekvenserna av det.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.