Kenneth ritar orienteringskartor för hand

Uppdaterad
Publicerad

När nästan 25.000 orienterare ska tävla i Sälenfjällen gäller det att kartorna de använder är uppdaterade efter verkligheten. Ett arbete som kräver känsla för detaljer.

När O-ringen drar igång under sommaren 2016 gäller det att orienterarnas kartor är uppdaterade efter hur terrängen faktiskt ser ut och det är där Kenneth Kaisajuntti kommer in i bilden.

– Jag vet varje meter som jag går och skulle jag inte veta det, så har jag kompassen och mina fötter att stega. Det gamla, traditionella sättet att rita, säger han.

I nästan 40 år har Kenneth Kaisajuntti varit kartritare. Men GPS:er och högupplösta sattelitbilder till trots är det fortfarande de traditionella teknikerna som gäller.

– Jag ritar in de detaljer som orienteraren vill ha på kartan, säger Kenneth.

Men att Kenneth använder sig av analog teknik är inget som påverkar kartans precision. Inte ens för den mest krävande deltagaren. Och skulle det bli en felnavigering så är det nog ändå inte kartritarens fel.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.