Helikopterbilder från tillslaget visades i rätten

Uppdaterad
Publicerad

När rättegången mot de fem män som misstänks för grovt jaktbrott gick in på dag två i Mora tingsrätt stod klockslag för sms-trafik i fokus.

Enligt åklagaren har männen varit i Tandsjöreviret mellan Dalarna och Härjedalen för två och ett halvt år sedan för att spåra, söka och förfölja vargar i syfte att skada eller döda.

Åklagaren menar att en nu 30-årig man med hjälp av skoter har ringat in vargarna i området, samtidigt som de andra väntat – beredda att skjuta.

Misstänkt illegal vargjakt 2016

”Lägg ner varnad”

En av åklagerens viktigaste bevisning mot männen är sms som skickats om att polisen kom till området den där dagen i maj för två och ett halvt år sedan.

Bland annat ska männen ha skrivit ”Polis på byn jag avvaktar” och ”Lägg ner varnad.”. 

Men nu har åklagaren upptäckt att det kan finnas felaktigheter i de tidpunkter som tidigare har angetts för när sms:en skickades.

It-specialister ska nu dubbelkolla tiderna för sms-trafiken för att se exakt när meddelandena skickades. Något som kan komma att förändra bilden av vad som hände den där maj-dagen.

Oregistrerad skoter

Tekniker ska samtidigt stämma av exakt var polishelikoptern befann sig när sms:en skickades.

De åtalade har uppgett att sms:en handlade om att varna för polisen eftersom de hade en icke godkänd släpkärra och en oregistrerad skoter med sig ute i terrängen.

Vargforskare vittnar

Under tisdagen ska även vargforskare från Grimsö och Länsstyrelsens naturbevakare höras i rättssalen för att ge en bild av om det kan ha befunnit sig några vargar i området då männen greps ute i skogen.

Enligt de åtalades försvarsadvokater finns det inga bevis för att det ska ha funnits några vargar på flera mils avstånd.

Enligt försvaret finns det över huvud taget inte några konkreta bevis för vargjakt – de åtalade uppger att allt handlade om rekognosering inför ett kommande bäversafari.

Gävledala följer förhandlingarna i Mora tingsrätt. Så här rapporterade vår reporter Susanna Johansson efter den första dagen i rättsalen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkt illegal vargjakt 2016

Mer i ämnet