Foto: Johan Szymanski/Mora Brandkår

Klorgasläcka från simhall

Uppdaterad
Publicerad

Brandkårens kemdykare tar hand om läcka av giftigt ämne.

SOS Alarm fick strax efter klockan 10 på torsdagseftermiddagen larm om ett utsläpp av klorgas från simhallen i Mora.

Enligt Giftinformationscentralen kan klorgas vara kraftigt irriterande för ögon och slemhinnor och vid inandning kan det orsaka andningsbesvär och lungskada.

Läckan ska ha uppstått när en tankbil kom till simhallen för att fylla på klorgas i en tank. Det hade blivit fel på en mätare som innebar att det inte gick att se när tanken blev full och därför läckte gasen ut.

För att inte större läckor ska vara möjliga finns en skyddsvall kring tanken som samlar upp den läckande vätskan, därför rörde det sig inte om någon större utsläpp av det giftiga ämnet.

– Eftersom det är frätande och kan vara giftig är det vi som kommer att ta hand om saneringen, säger Johan Szymanski, räddningschef på Mora Brandkår.

En av brandkårens kemdykare kommer att se till att vätskan neutraliseras genom att fylla på vatten i skyddsvallen. När vätskan har nått ett neutralt ph-värde kommer den sedan att släppas ut.

– Det luktar starkt av klor i simhallen nu, men det är ingen fara för allmänheten, fortsätter Szymanski.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.